Co jadali nasi przodkowie?

„Co jadali nasi przodkowie?” – projekt realizowany przez gimnazjalistki, które naprawdę potrafią gotować musiał mieć na celu zorganizowanie publicznej prezentacji połączonej z degustacją.
Uczestniczki zgłębiły wiedzę o tym, co jadano w Polsce w przeszłości, w jaki sposób to, co serwowano na polskich stołach wpłynęło na to, jacy my – Polacy jesteśmy. Podczas swojego występu przedstawiły bogatą w wiedzę i niezwykle barwną prezentację, od której wielu widzom zaczęło burczeć
w brzuchach.




Następnie dziewczęta poprosiły specjalnego gościa, którym był Rafał Kaczyński, absolwent naszej szkoły, finalista olimpiady wiedzy o żywności i żywieniu przeprowadziły z nim wywiad. Gość odpowiadał na pytania związane ze smakami kuchni polskiej oraz pokazał swoją najnowszą umiejętność – karwing – rzeźbienie w owocach, co oczywiście spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zebranych.

Na zakończenie pokazu uczestniczki projektu poczęstowały swoich kolegów własnoręcznie przygotowanymi potrawami – bigosem, żurkiem, pierogami, życząc smacznego, zgodnie ze staropolskim zwyczajem.

I ja tam byłam, i też smakołyków spróbowałam i bardzo dziewczyny pochwaliłam . . .

Agnieszka Sałańska

Uczniowie biorący udział w projekcie:
                                                  Pamela Stańczak
                                                  Agnieszka Pietrzak
                                                  Klaudia Molak
                                                  Samanta Ber
                                                  Natalia Zielińska
                                                  Marta Surda


Opiekun:
          Agnieszka Sałańska

Administracja i moderacja strony: Anna Zięba Napisz do mnie