Co jadali nasi przodkowie?
„Co jadali nasi przodkowie?” – projekt realizowany przez gimnazjalistki, które naprawdę potrafią gotować musiał mieć na celu zorganizowanie publicznej prezentacji połączonej z degustacją.
Uczestniczki zgłębiły wiedzę o tym, co jadano w Polsce w przeszłości, w jaki sposób to, co serwowano na polskich stołach wpłynęło na to, jacy my – Polacy jesteśmy. Podczas swojego występu przedstawiły bogatą w wiedzę i niezwykle barwną prezentację, od której wielu widzom zaczęło burczeć
w brzuchach.
Następnie dziewczęta poprosiły specjalnego gościa, którym był Rafał Kaczyński, absolwent naszej szkoły, finalista olimpiady wiedzy o żywności i żywieniu przeprowadziły z nim wywiad. Gość odpowiadał na pytania związane ze smakami kuchni polskiej oraz pokazał swoją najnowszą umiejętność – karwing – rzeźbienie w owocach, co oczywiście spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zebranych.
Na zakończenie pokazu uczestniczki projektu poczęstowały swoich kolegów własnoręcznie przygotowanymi potrawami – bigosem, żurkiem, pierogami, życząc smacznego, zgodnie ze staropolskim zwyczajem.
I ja tam byłam, i też smakołyków spróbowałam i bardzo dziewczyny pochwaliłam . . .
Agnieszka Sałańska
Uczniowie biorący udział w projekcie:
Pamela Stańczak
Agnieszka Pietrzak
Klaudia Molak
Samanta Ber
Natalia Zielińska
Marta Surda
Opiekun:
Agnieszka Sałańska